En sommarhälsning

Under året har kommittén genomfört en rad olika seminarier och publicerat flera olika artiklar. Några av seminarierna har avhandlat Säkerheten i Östersjön, Sveriges roll i EU:s fördjupade försvars- och säkerhetssamarbete, Erdogans Turkiet. Av våra artiklar som publicerats i olika nyhetskanaler kan vi återblicka vår debatt kring hur Allianslösheten tjänar Ryssland väl och Svensk Natooption – ett steg i rättan tid.

Kommiténs styrelse har varit väldigt aktiv i att påverka och betona vikten av en tydlig säkerhetspolitisk linje, allt i syfte att bredda perspektivet och fördjupa debatten. Vi har även inom styrelsen haft flertalet möten med våra partnerorganisationer Atlantic Treaty Association och Konrad-Adenauer-Stiftung där vi samarrangerat olika aktiviteter och bjudit in föreläsare.

En milstolpe som slog ner i slutet av föregående år var att en riksdagsmajoritet ställde sig bakom en NATO option, vilket innebär att det finns en riksdagsmajoritet för att Sverige upprätthåller möjligheten att söka medlemskap i NATO. Det är en stark säkerhetspolitik signal och som höjer den krigsavhållande effekten. Utifrån det beskedet kommer vi fortsatt jobba vidare att få en bredare acceptans för NATO. Vi fick även ett presidentskifte i Vita huset vilket ledde till förnyat hopp om ett ökat samarbete över atlanten.

Efter sommaren kommer våra seminarier och möten återigen att ta vid och då kommer vi bland annat arrangera ett seminarium om Fransk säkerhetspolitik inför franska ordförandeskapet 2022 och ett Tysklandsseminarium om kanslervalet. Vi fortsätter även diskussionen kring säkerheten i Östersjöregionen och kommer även bevaka Zapad 2021 som genomförs under hösten. Sist men inte minst firar Svenska Atlantkommitén sitt 25-årsjubileum där vi hoppas på att kunna arrangera ett jubileum i månadsskiftet november-december. Förhoppningen är att ett sådant jubileum kan ske under normala förhållanden och inte behöva begränsas till enbart ett digitalt möte.

Avslutningsvis så vill vi i Svenska Atlantkommitén önska er en glad midsommar och en riktigt härlig sommar.

Vill du stötta kommiténs arbete och ta del av våra slutna seminarier och aktiviteter? Bli medlem i Svenska Atlantkommitén!