Sverige ansöker om Natomedlemskap


Idag den 16 maj 2022 kom det historiska beskedet om att Sverige ansöker om Natomedlemskap.

Den svenska regeringen har på ett extrainsatt sammanträde bestämt att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap. Statsminister Magdalena Andersson (S) höll tillsammans med oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) en historisk presskonferens.


Tidigare under dagen hölls en säkerhetspolitisk debatt i riksdagens kammare, där en bred majoritet av riksdagens partier ställde sig bakom en Natoanslutning. Finlands regering fattade beslut tidigare under söndagen om att skicka in sin ansökan. Det som sker härnäst är att den formella ansökan kommer att lämnas in av den svenska Natoambassadören, samtidigt med Finland.

Atlantkommiténs har sedan tidigare förordat att ett medlemskap i alliansen ska föregås av en stor nationell politisk enighet samt att beslut om ansökan ska fattas i nära dialog tillsammans med Finland.

Perioden fram till dess att Sverige och Finland blir medlemmar i alliansen kan komma att präglas av olika sorters av påverkansoperationer och propaganda. Det viktigaste blir nu att ansökningsprocessen sker skyndsamt samt på ett säkert och korrekt sätt.

Natos huvudsyfte är att värna medlemsländernas frihet, fred och säkerhet i enlighet med FN-stadgan. Nato bygger på demokratiska värderingar och samarbete inom försvars- och säkerhetsfrågor för att bygga ömsesidigt förtroende och förhindra konflikter.

”Sverige ansöker om medlemskap i Nato. Det är militärstrategiskt rätt. Därför har det varit mitt militära råd till regeringen. Som medlem i Nato ökar vår handlingsfrihet eftersom vi då kommer ha inflytande över såväl planering som försvar av vårt närområde i händelse av konflikt.” – Sveriges Överbefälhavare, Micael Bydén

ÖB om Natoansökan: ”Ett viktigt och historiskt beslut”


Vår säkerhet bygger vi med andra, något som den svenska försvarsförmågan redan delvis är dimensionerat för genom samverkan med andra länder. Att fördjupa samarbetet genom Nato, ökar det nordiska försvarssamarbetet ytterligare tillsammans med våra grannländer. Med medlemskapet får vi också bättre större möjligheter att påverka och ta ansvar för frågor som rör vår säkerhet i vårt närområde.

Tillsammans med övriga länder i Nato kommer Sverige och Finland bidra med stabilitet och säkerhet i Östersjöregionen och Nordkalotten.